MENU

MAAK JE KEUZE

WAT WIL JE WETEN?

WAT WIL JE ZIEN?

  WAT IS CRADLE-TO-CRADLE?

 • OORSPRONG
 • DE EXPERT VERTELD
 • IN HET NIEUWS

  KORT BIJ HUIS

 • WAT DENKEN ANDEREN?
 • JOU WERKRUIMTE

  C2C IN LIMBURG

 • MOSA B.V.
 • VAN HOUTUM B.V.
 • C2C CAPITAL CITY

Oorsprong

Toen de industriële revolutie begon veranderde de wereld enorm. Maatschappijen kwamen in een stroomversnelling terecht, iedereen was bezig geld te verdienen aan de nieuwe mogelijkheden die zich voor deden. Steeds meer manarbeid werd vervangen door machinaal werk en hier door kon men steeds meer produceren. Hout, steenkool, olie, ijzer: al deze grondstoffen zaten eerst gewoon in de aarde, zonder dat er iets mee gebeurde. Door de industriële revolutie konden deze stoffen steeds praktischer in gebruik worden genomen. Producenten die deze grondstoffen wilde gebruiken zorgde er dus voor dat hun fabrieken in de buurt van bronnen lagen waar deze grondstoffen vandaan konden worden gehaald.

Nederland kwam pas laat op gang in de industriële revolutie: eind 19de eeuw ontstond er pas de eerste industrie. Een uitzondering daar op was Petrus Regout, een glas en aardewerk producent uit Maastricht. Hij begon in 1850 met machinaal produceren, ruim 30 jaar voor dat de rest van Nederland volgde. Tegenwoordig weten we wel dat grondstoffen op raken en dat het klimaat wel aangetast word. Door ons consumptiemodel en de stijgende welvaart moeten we zuiniger om gaan met de middelen die voor handen zijn. In ons persoonlijke leven proberen we dit allemaal te doen, maar bedrijven gooien vaak nog grote hoeveelheden ‘afvalstoffen’ weg.

Maar, duurzaam of niet, de huidige visie is dat wanneer je iets koopt en het gaat kapot, dat je het weg gooit. Iedere keer dat wanneer je een bakje friet haalt, gooi je het bakje weg. Om dit bakje te verkrijgen is olie nodig geweest, een fossiele brandstof die ooit op zal raken. Volgens William McDonough en Micheal Braungart zijn we sinds de industriele revolutie steeds vervreemder geraakt van de natuur, we weten niet meer dat wij een deel zijn van het ecosysteem. We verstoren de natuur, terwijl wij juist de enige diersoort zijn die op innovatieve manier de natuur in stand kan houden. Uit deze filosofie kwam cradle-2-cradle tot stand: kijk naar wat je bij kunt dragen aan het ecosysteem, niet naar hoe je zo min mogelijk schade aanricht.

Bekijk de video

Bas van de Westerlo

Het verschil tussen C2C en recyclen

Is C2C een nieuwe marketing tool?

In het nieuws

straatvraag straatvraag straatvraag straatvraag straatvraag straatvraag straatvraag straatvraag straatvraag straatvraag straatvraag straatvraag straatvraag
huiskamer huiskamer huiskamer huiskamer huiskamer huiskamer huiskamer huiskamer

MOSA B.V.

De Koninklijke Mosa ligt in Maastricht en produceert al sinds 1888 keramische muurtegels. Dit bedrijf heeft de industriele revolutie meegemaakt, nu staat Mosa voor aan in de C2C-revolutie. Het is het eerste keramisch tegelbedrijf ter wereld dat haar gehele vloer- en wand-tegelcollectie c2c-gecertificeerd heeft gekregen. Op 1 type tegel na, de rode muurtegel, deze bevat een zinksoort die helaas nog niet via C2C te produceren is.

Bas van

de Westerlo

Ook leuk

om te

weten is

VAN HOUTUM B.V.

Van Houtum B.V. ligt in Swalmen en timmert al jaren aan de weg middels maatschappelijk verantwoord ondernemen. In 2010 werd er echter een nieuwe mijlpaal bereikt, dit Limburgse bedrijf zette als eerste een toiletpapier-lijn op de markt dat volledig binnen de cradle-2-cradle gedachtegang past. Het product heet Satino Black en word in eigen fabriek geproduceerd.

Satino Black is een indrukwekkend product, het is toiletpapier met een eigen dispenser lijn. Sinds 2010 draagt het het c2c-keurmerk, het blijft daar echter niet bij. Satino Black is namelijk CO2-neutraal, dat wil in dit geval zeggen dat er 100% groen gas gebruikt word om het te produceren. Dit groene gas word gewonnen uit bio-massa en dus is er geen CO2-uitstoot.

Bekijk de filmpje voor een kijkje in de keuken bij dit bedrijf.

Bas van

de Westerlo

Ook leuk

om te

weten is

C2C CAPITAL CITY


Leading Cloud Surveillance, Recording and Storage service; IP camera live viewing

Leading Enterprise Cloud IT Service; cloud file server, FTP Hosting, Online Storage, Backup and Sharing

Powered by FirstCloudIT.com, a division of DriveHQ, the leading Cloud IT and Cloud Surveillance Service provider since 2003.